Sifra van de Zand is 28 jaar en al zes jaar werkzaam bij ErgoQ als specialist ouderenergotherapeut. Tijdens haar opleiding tot specialist ouderenergotherapeut heeft ze zich verdiept in het onderwerp ‘eenzaamheid’. “Dit onderwerp gaat mij aan het hart en daarom vind ik het een eer dat wij als praktijk aangesloten zijn bij de Coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen”, vertelt ze. “Samen staan we sterker in de strijd tegen eenzaamheid.”
Wat is ErgoQ?
“ErgoQ is een ergotherapiepraktijk met meerdere locaties in de gemeente Sittard-Geleen. We doen dit samen met fysiotherapiepraktijk FysioQ. Ergotherapie maakt het mogelijk dat mensen (opnieuw) dagelijkse activiteiten kunnen voeren of kunnen deelnemen aan activiteiten in hun omgeving. Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie helpen.”
Emotionele en sociale eenzaamheid
“Wij komen eenzaamheid vaak tegen in twee vormen: emotionele of sociale eenzaamheid. En soms beide vormen tegelijk. Sommige mensen spreken tijdens een intakegesprek uit gevoelens van eenzaam te hebben. Bij anderen kom je hier gaandeweg het behandeltraject achter. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het niet weten welke mogelijkheden er zijn om iets te doen tegen eenzaamheid. Maar het kan ook komen doordat mensen aan huis gebonden zijn. Bijvoorbeeld doordat het verplaatsen niet meer zo goed gaat na een fysieke of mentale aandoening.”
Eenzaamheid aanpakken
“Tijdens het intakegesprek screenen wij als ergotherapeut altijd heel breed. We hebben het bijvoorbeeld over een zinvolle daginvulling en de sociale contacten. Soms nemen we ook de eenzaamheidsschaal af. Deze bestaat uit elf uitspraken over emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid. Cliënten geven aan in hoeverre een uitspraak op hen van toepassing is. Daarnaast vragen wij mensen de kwaliteit van leven een score te geven. Wanneer ze een lage score geven, zien we regelmatig dat er sprake is van eenzaamheid. Als ergotherapeut kijken we naar welke interesses, mogelijkheden en behoeften de cliënt heeft. We proberen om deze mensen weer mee te laten doen in de samenleving en zo de eenzaamheid te verminderen. Dat doen we door:
- het informeren naar mogelijkheden in de regio en deze zo nodig samen bezoeken;
- het oppakken van oude hobby’s of het ontdekken van nieuwe hobby’s;
- een training voor het verplaatsen buitenshuis met bijvoorbeeld een hulpmiddel (rollator/scootmobiel/rolstoel).
Als ergotherapeut weten wij welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot vergoedingen en procedures. Wij ondersteunen hierin graag. En zo nodig leggen wij contact met andere professionals. Of we verwijzen ze door naar het Contactpunt Eenzaamheid Sittard-Geleen.”
Rol van ErgoQ binnen de coalitie
“Wij kijken altijd met de hele praktijk (ergo- en fysiotherapie) hoe we een steentje kunnen bijdragen aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Ook bij de fysiotherapie komen mensen met gevoelens van eenzaamheid. Een aantal collega’s gaan dit jaar onderzoeken hoe we mensen met gevoelens van eenzaamheid in kaart kunnen brengen. Bijvoorbeeld door het maken van een screeningformat. Het zou mooi zijn dat als het format en plan van aanpak er ligt, zodat we dit kunnen delen met andere praktijken in de regio.”
Tips van Sifra
“Praat over uw gevoelens van eenzaamheid! Bijvoorbeeld met iemand in de omgeving: een vriend, familielid of professional. Is er geen professional in uw buurt? Neem dan contact op met het Contactpunt eenzaamheid Sittard-Geleen via telefoonnummer 046 – 750 84 10 of stuur een e-mail naar contact@knooppuntinformelezorg.nl. U staat er niet alleen voor!”