Eenzaamheid is een probleem waaraan we samen met de coalitie ‘Samen sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen’ iets willen doen. KBO Limburg is onderdeel van de coalitie. Zij komt op voor de belangen van alle senioren. Want ondanks dat eenzaamheid niet aan leeftijd is gebonden, zijn de cijfers over eenzaamheid onder senioren hoog. Van de 65-plussers voelt ruim de helft zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 jaar geldt dat voor tweederde. Van die groep zit 16% zelfs in een sociaal isolement. Guus van Egdom, bestuurslid bij KBO Limburg, is lange tijd bezig geweest met een project rondom eenzaamheid onder senioren.
Eenzaamheid kent verschillende vormen
Volgens Guus zijn het niet zozeer de mensen die zijn aangesloten bij KBO Limburg die gevoelens van eenzaamheid ervaren. “Deze mensen sluiten aan bij de activiteiten die KBO Limburg organiseert. Ze ontmoeten leeftijdsgenoten. Het zijn vaak buren, kennissen of andere mensen in de omgeving van de leden van KBO Limburg die deze sociale contacten niet hebben. Eenzaamheid kan door verschillende redenen zijn ontstaan. Soms doordat mensen zich niet gehoord voelen. Of bijvoorbeeld door het verlies van een echtgenoot. Maar ook wanneer de zingeving van het leven wegvalt, kunnen er gevoelens van eenzaamheid ontstaan.”
Project eenzaamheid
Begin 2020 is KBO Limburg een driejarig project gestart genaamd Samen tegen eenzaamheid. “De pilotgemeenten waren Heerlen, Gulpen-Wittem, Beekdaelen, Weert en Valkenburg”, vertelt Guus. “Het project was gericht op het mogelijk voorkomen van eenzaamheid bij senioren door het vroeg opmerken en bewustwording creëren. Ook bezinning en inspiratie rondom het thema eenzaamheid stonden centraal. Daarnaast werden de initiatieven in wijken in kaart gebracht. Het belangrijkste doel was te zorgen dat in alle pilotgemeenten een betrouwbare structuur zou ontstaan, waar mensen steun konden vinden bij het aanpakken van hun eenzaamheid. Zeg maar een meldpunt of een signaleringspunt. Dat is in vrijwel alle pilotgemeenten gelukt.”
Samenwerken helpt
Guus denkt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de alledaagse contacten van eenzame ouderen. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut, poetshulp of buren. “Zij kunnen signalen opvangen die aangeven dat iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart. De volgende stap is om er iets mee te doen. Het beste is om aan te kloppen bij Contactpunt Eenzaamheid van het Knooppunt Informele Zorg. Zij hebben ontzettend veel ervaring op het gebied van eenzaamheid en kunnen meteen schakelen met goed geschoolde vrijwilligers en als dat nodig is met professionals.” Guus vindt het een goede zaak dat KBO Limburg meedoet in de coalitie 'Samen Sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen'. Daarin werkt KBO Limburg samen met Burgerkracht Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, KBO Limburg, Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn, Zuyderland en Zuyd Hogeschool. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”
Bent of kent u iemand die eenzaam is? Wij helpen u graag! Bel 046 – 7508 410 of stuur een mail naar contact@knooppuntinformelezorg.nl