De vraag naar vrijwillige inzet neemt toe. Een helpende hand bieden wordt steeds belangrijker, als vrijwilliger of als goede buur. Hoe inwoners van de Westelijke Mijnstreek dat willen doen, verandert echter. Het bekende, structurele vrijwilligerswerk is niet meer de norm. Ook steeds meer jongeren willen iets voor een ander betekenen, bijvoorbeeld door af en toe hulp te bieden of als vrijwilliger bij een tijdelijk project. Sinds medio november wordt vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp op een vernieuwende manier onder de aandacht gebracht op www.vrijwilligerswerkin046.nl.
Vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp is van alle tijden. Jong en oud kunnen participeren en een belangrijke bijdrage leveren. Op het nieuwe platform bieden tientallen organisaties hun vacatures aan. Het aanbod past bij vrijwilligers die zich op regelmatige basis willen inzetten of af en toe hun steentje willen bijdragen. De handige filteropties maken het mogelijk om geschikt aanbod te vinden dat past bij de persoonlijke situatie en voorkeuren. Daarnaast is er ruimte voor hulpvragen van buren en buurten. Inwoners kunnen eenvoudig reageren via de nieuwe website.
Zelf kiezen: wat, waar en wanneer
De wereld van vrijwilligerswerk verandert. Steeds meer mensen, vooral ook jongeren en studenten, willen iets doen voor een ander. Wat, waar en wanneer is daarbij wel belangrijk. Mensen willen kunnen kiezen. Daarom biedt het platform ook incidentele hulpvragen aan: af en toe een klusje doen of op projectbasis. Als gastvrouw of gastheer bezoekers ontvangen of koffie rondbrengen in een woonzorgcentrum, samen wandelen met senioren, de hond uitlaten van iemand in de buurt, taalles geven aan anderstaligen of wekelijks boodschappen voor iemand doen. Vaak kan dit in de buurt, misschien zelfs om de hoek. Elke hulp en inzet is van onschatbare waarde. Het versterkt de sociale cohesie en verrijkt het leven, van alle betrokkenen.
Iets doen voor een ander doet altijd goed
Met deze slogan wordt www.vrijwilligerswerkin046.nl de komende tijd onder de aandacht van inwoners en organisaties in de Westelijke Mijnstreek gebracht. De nieuwe website, een initiatief van Knooppunt Informele Zorg, vervangt de Vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek van Partners in Welzijn.