Een op de vier jongeren is jonge mantelzorger. Dat betekent dat ze ook bij u op school aanwezig zijn. Voor sommige jonge mantelzorgers heeft het zorgen voor een naaste een negatieve invloed op de schoolprestaties. Deze kinderen hebben erkenning, aandacht en begrip nodig om gezond en krachtig op te groeien. Als docent, mentor of interne begeleider kunt ú het verschil voor hen maken.
Op 5 december vond de eerste workshop ‘(H)erken de jonge mantelzorger’ plaats op een school in Maastricht. De training is bedoeld voor medewerkers van onderwijsinstellingen. “De leerling meldt zich op school af vanwege zorgtaken thuis, terwijl hij leerplichtig is", was één van de concrete praktijkvragen die werd behandeld tijdens de workshop. Het was een succesvolle middag.
Wat kunt u verwachten?
Hoe zijn jonge mantelzorgers te herkennen? Wat hebben zij precies nodig? Hoe kunt u met ze in gesprek gaan? In de workshop ‘(H)erken de jonge mantelzorger’ komen deze vragen aan bod. Ook hoe u signalen van overbelasting herkent en welke organisaties er zijn om te helpen en te ondersteunen in de zorg voor jonge mantelzorgers wordt met u gedeeld. Er is ruimte om vragen te stellen en praktijkvoorbeelden te delen.
De workshop vindt plaats op de schoollocatie en wordt gegeven door twee trainers in één dagdeel van 3 uur of in twee delen van 1,5 uur. Datum en tijdstippen vinden in overleg plaats. Maximaal 20 personen kunnen deelnemen aan de workshop. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Interessant voor docenten, mentoren en/of intern begeleiders van uw school?
Meld u dan aan. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Knooppunt Informele Zorg via T 046-7508410 of E contact@knooppuntinformelezorg.nl.
Deze workshop is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van Knooppunt Informele Zorg, Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, Steunpunt Mantelzorg Zuid, Steunpunt Mantelzorg Parkstad, Burgerkracht Limburg, Manto